Kapsalon w wersji domowej

Uwielbiam kapsalon, ale tylko z jednego miejsca… Mąż nieco się buntuje, jak mam smaki, a trzeba jechać 20 km w jedną stronę. Dobrze, że można przy okazji do rodziców na kawę wskoczyć… Ale okazuje się, że można zrobić pyszności w domu. I dziś podzielę się z Wami przepisem…
No to przechodzę od razu do konkretów!
- Składniki: (dla 4 osób)
- pierś z kurczaka (przyp. pierś to dwa filety)
- 1 kg frytek
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- pół papryki
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 pomidor
- cebula czerwona
- ser żółty
- 2 łyżki oleju
- przyprawa gyros
Sos: - jogurt grecki
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- koperek
Sposób przygotowania:
Frytki przygotuj (najlepiej w piekarniku) według opisu na opakowaniu. Po wyciągnięciu z piekarnika gotowych frytek ustaw temperaturę grzania na ok. 150 stopni.
Mięso oczyść i pokrój w małą kostkę. Do mięsa dodaj olej, przyprawę do gyrosa i wymieszaj.
(Najlepiej zrobić to wcześniej, żeby mięso „przeszło” przyprawami).
Gotowe mięso usmaż na patelni nie dodając już tłuszczu.
Warzywa umyj. Kapustę poszatkuj, paprykę pokrój w paski, ogórka, pomidora i cebulę w półplasterki.
(Możesz wykorzystać sałatę lodową, jeśli nie masz kapusty pekińskiej).
Przygotuj sos:
Jogurt wymieszaj z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz koperkiem. Możesz delikatnie posolić.
W naczyniu żaroodpornym lub w miskach ułóż kolejno gotowe frytki, usmażone mięso i posyp wszystko startym serem. Włóż do nagrzanego piekarnika i wyjmij, kiedy ser się roztopi.Po zapieczeniu frytek z mięsem, na wierzch ułóż kapustę, warzywa i wszystko polej sosem czosnkowym.