Lodówka jest jednym z miejsc, gdzie w zastraszającym tempie rozmnażają się bakterie. Mogą występować nawet w liczbie 8000 kolonii na centymetr kwadratowy! Mogłoby się wydawać, że bakterie nie są w stanie przetrwać w niskiej temperaturze. Niestety, dla większości z nich niska temperatura nie stanowi zagrożenia, mogą rozmnażać się nawet w temperaturze mniejszej niż 00C.W naszych lodówkach największym zagrożeniem są bakterie E. coli, salmonelli oraz listerii. Bakterie te są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, osób starszych oraz małych dzieci. Powodują one występowanie zatrucia, zapalenia opon mózgowych, mięśnia sercowego a nawet sepsy.
Jedynym sposobem na ograniczenie rozwoju niebezpiecznych dla zdrowia bakterii jest systematyczne mycie lodówki a także częste przeglądanie znajdujących się w niej produktów.
Mycie lodówki zaczynamy od wyciągnięcia z niej wszystkich produktów.
Do miski z letnią wodą wlewamy płyn do naczyń oraz ½ szklanki octu. Ocet dezynfekuje, usuwa nieprzyjemne zapachy oraz nie pozostawia smug na szklanych półkach lodówki.
Myjemy bardzo dokładnie wnętrze lodówki, następnie wycieramy do sucha (bakterie lubią wilgotne środowisko).
Przed ponownym zapełnieniem lodówki należy przejrzeć wyciągnięte z niej produkty oraz dokładnie umyć pojemniki na żywność, słoiki, puszki.
Nie zapomnijcie umyć lodówki również z zewnątrz! 😉
W tym poście znajdziecie więcej porad dotyczących czystości w lodówce.