Chałka – jak upiec pyszną? Przepis

chałka
chałka

Nie ma chyba nic lepszego niż pyszna chałka na śniadanie. U mnie w domu mówiło się na nią także „plecionka” – znacie taką nazwę? Dzieci ją uwielbiają, a moja siostra kolejny raz przekonuje, że jest banalnie prosta do przygotowania. Zapraszam Was na przepis Gosi, w którym krok po kroku opisuje jak ja zrobić. Powodzenia!

Składniki:

  • 500g mąki
  • 220 ml letniego mleka (nie może być zbyt ciepłe)
  • 30g świeżych drożdży
  • 80g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

Do letniego mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ją z 3 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli.
Masło roztopić i odstawić, żeby trochę ostygło.
Do mąki dodać pracujący rozczyn z drożdży, następnie wlać ostudzone masło, wbić jajko i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części (wychodzi po ok. 150g).
Z każdej części zrobić rękami wałek o długości ok. 40cm. Zapleść z nich dwa warkocze, końce założyć pod spód.
Gotowe chałki odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut. Gdy chałki wyrosną, delikatnie posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 3 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki mąki
  • 3 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki połączyć rękami tak, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Jeśli będzie się zbyt kleić, dodać mąki 😉

Jak upiec chałkę?

Piec ok. 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Po upieczeniu przełożyć chałki na kratkę do wystudzenia.

Smacznego!

****

Czy skuteczne pozycjonowanie stron internetowych też spędza Wam sen z powiek? Nieustannie próbuje się w tej kwestii doszkalać, szukać nowych informacji, notować je w punktach a potem przestrzegać. Ale ciągle mam wrażenie, że wiem i robię za mało i chcę więcej i lepiej. Też tak macie?

Może Ci się również spodoba

6 komentarzy

  1. Pikniki pisze:

    Takie własnej roboty są najlepsze! 🙂

  2. Katsuumi pisze:

    Ale pysznie wyglada! Chetnie wyprobuje przepis 😉

  3. O rany! Ty potrafisz takie cuda robić? No wiesz… czekam na przesyłkę 😀

  4. Sandra pisze:

    Byś się ze mną podzieliła 🤣🤣🤣

  5. fotografkaa pisze:

    Ale mi narobiłaś smaka na chałkę 🙂 muszę upiec na weekend 🙂

  6. To u mnie mówi się chałka. W każdym razie bardzo lubię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *