Nadwaga i otyłość są plagą dzisiejszych czasów. Otyłość nazywana jest wręcz chorobą cywilizacyjną, ze względu na bardzo łatwy dziś dostęp do żywności przetworzonej, bogatej w cukry i tłuszcze. Nadwaga oznacza, że w organizmie nagromadzona jest tkanka tłuszczowa w takiej ilości, która przekracza zarówno potrzeby organizmu, jak i jego możliwości adaptacyjne – organizm, nie mogąc spożytkować nadmiaru np. cukru, zamienia go w tłuszcz i odkłada w ciele, a efekt tego procesu widzimy później w postaci kolejnych boczków i fałdek, które okalają brzuch, uda, pośladki czy ramiona. Metodą na posiadanie prawidłowej masy ciała jest zadbanie o zdrowe posiłki, jak najmniej przetworzone, a przede wszystkim zapewniające prawidłowy bilans kaloryczny. Idealnym rozwiązaniem jest dieta 1800 kcal, która nie tylko może być czynnikiem powodującym brak nadwyżki kalorycznej, ale też pozwalającym na systematyczne gubienie już powstałego, z powodu wcześniejszych zaniedbań, nadmiaru kilogramów.
1800 kcal – złoty środek
Odżywianie na poziomie 1800 kcal jest swego rodzaju złotym środkiem, jeśli chodzi o zdrowe chudnięcie i późniejsze utrzymanie prawidłowej wagi. Dlaczego? Nie ma nic wspólnego z drakońskimi dietami, zakładającymi jedzenie niewielkiej ilości posiłków, złożonych jedynie z liścia sałaty i pomidora. Żaden dietetyk nie zarekomenduje diet jednoskładnikowych, których dzienny bilans kaloryczny pozostawia wiele do życzenia. Oczywiście, każdy z nas ma inną całkowitą przemianę materii (CPM), czyli potrzebuje innej wartości kalorycznej, aby utrzymać swoje ciało w zdrowiu. Istnieją specjalne wzory, które wyliczają to zapotrzebowanie. Niemniej, można przyjąć, że statystycznie 25-letnia kobieta, ważąca 60 kg, mierząca 160 cm, prowadząca umiarkowanie aktywny tryb życia, potrzebuje około 2000 kcal. W tym przypadku posiłki o kaloryczności 1800 kcal nie zrujnują zdrowia, a pozwolą nawet na delikatne tracenie wagi – do jednego kilograma miesięcznie. Jeśli zatem chcemy w bardzo łagodny sposób pozbyć się nadwagi, a przy tym cieszyć się sporym wyborem składników naszego menu, warto rozważyć delikatny bilans ujemny i rozłożyć go w czasie – efekty z pewnością się pojawią.
Catering – sposób na zdrowie
Ci, którzy liczenie kalorii oraz przygotowywanie posiłków nie zaliczają ani do najprzyjemniejszych ani najłatwiejszych zajęć, z pewnością wiedzą, że istnieje ułatwienie tego żmudnego zadania, które oferuje catering dietetyczny. Decydując się na dietę pudełkową możemy odetchnąć z ulgą ponieważ wszystko, co związane z przygotowaniem posiłków, ktoś robi za nas. Na przykładzie Wygodnej Diety: najpierw wykwalifikowani dietetycy obmyślają menu, odpowiadające wybranej kategorii kalorycznej. Jako że Wygodna Dieta wychodzi naprzeciw wszystkim potrzebom swoich Klientów, można wybierać między innymi spośród diet dla sportowców, diabetyków czy wegetarian. Znajdziemy też dietę bezlaktozową, bezglutenową, a nawet taką, która wspomoże organizm w walce z cellulitem! Następnie produkty trafiają do magazynów, chłodni i do kuchni, gdzie przechodzą bardzo rygorystyczne kontrole jakości – jako firma z certyfikatem HACCP Wygodna Dieta daje gwarancję, że wszystko, co znajduje się w składzie posiłków, przeszło wymagającą kontrolę jakości. Kolejne etapy to rola kucharzy, aby na podstawie wytycznych dietetyków przygotować dania pyszne i aromatyczne. Gotowe produkty pakowane są z użyciem zaawansowanych technologicznie urządzeń zgrzewających – efektem jest doskonałe wyizolowanie potrawy od środowiska zewnętrznego, gwarantujące dłuższą świeżość bez sięgania po sztuczne konserwanty.
Naszym zadaniem pozostaje więc tylko odebranie gotowego zestawu pięciu posiłków spod naszych drzwi. Tylko tyle! Nie musimy planować, obliczać, gotować. A wszystko, co jemy, jest zdrowe i przeanalizowane przez grono dietetyków.
Prawidłowa masa ciała powinna iść w parze ze zdrowym składem posiłków. Dzięki temu nawet długie stosowanie diety, która może być w tym przypadku stylem życia, nie spowoduje uszczerbku na zdrowiu. Dieta 1800 kcal może być idealnym rozwiązaniem, gdy mamy na celu zmianę szkodliwych nawyków żywieniowych – oduczy rozpasania kalorycznego, wskaże prawidłowy kierunek odżywiania, szczególnie jeśli składać się będzie z idealnie dobranych proporcji wszystkich mikro- i makroskładników.