Faszerowany kurczak, czyli prostota z efektem WOW!

Kurczak Zagrodowy z Podlasia
Kurczak Zagrodowy z Podlasia

Teściowa na obiedzie? A może po prostu niedziela to dobry moment na celebrowanie chwili, szczególnie gdy tydzień zabiegany. Dla naszych bliskich chcemy wszystkiego, co najlepsze, dlatego wybieramy produkty najwyższej jakości, a dodatkowo chcemy zrobić efekt WOW. Nic trudnego, nawet dla totalnego amatora!

Główną rolę w dzisiejszym przepisie odgrywa Kurczak Zagrodowy z Podlasia, dlaczego właśnie on? Powodów jest wiele, przede wszystkim dla mnie Podlasie to tereny, gdzie ludzie są ciągle najbliżej przyrody, a co się z tym wiąże ich hodowle są zupełnie inne niż w innych regionach. To tam od lat spędzam wakacje, by poczuć tę bliskość i temu ufam.
Jestem mamą i dla mnie niezwykle ważne jest to, co jedzą moje dzieci, natomiast wiadomo, że najmłodsi są najbardziej wymagający. Ale w tym przypadku nie zgłaszają sprzeciwu, co więcej zajadają z uśmiechem!

Kurczak Zagrodowy z Podlasia

Kurczak Zagrodowy z Podlasia to rasa wolnorosnąca, czyli czas chowu jest o połowę dłuższy niż innych kurczaków, pochodzą one zresztą z niewielkich gospodarstw. To kurczaki, które nie dostają żadnych antybiotyków, a roślinna karma bez GMO zawiera minerały i witaminy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Do tego przez cały rok mają możliwość wyjścia do zagrody na świeżym powietrzu. I choć nie znam się przecież na potrzebach drobiu to dzięki temu, że na stronie można poznać osoby zajmujące się chowem kurczaków – wierzę w to. Ale i tak najistotniejsze jest to, jak smakują potrawy, a smakują baaardzo!
Dlatego dziś podrzucam Wam przepis na faszerowanego kurczaka! Pychota!

Składniki:

  • 1 Kurczak Zagrodowy z Podlasia (ok. 1,5 kg)
  • 15 dag pieczarek
  • 5 dag wędzonego boczku
  • ½ natki pietruszki
  • ½ cebuli
  • 1 mała bułka
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki masła
    Dodatkowo można upiec ziemniaki i gałązki pomidorków cherry.

Przygotowanie:

Kurczaka Zagrodowego z Podlasia dokładnie umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć go solą i pieprzem, można również użyć gotowej przyprawy do kurczaka.
Tak przygotowanego kurczaka należy odstawić do lodówki na minimum godzinę przed przygotowaniem.

Farsz:

Bułkę namoczyć w mleku. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę poszatkować i zeszklić na 1 łyżce masła. Do cebulki dodać boczek, pieczarki, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem i chwilę podsmażyć.
Bułkę delikatnie odsączyć i rozdrobnioną dodać do reszty farszu.
Farsz porządnie wymieszać i wypełnić nim kurczaka, następnie zaszyć go bawełnianą nicią.

W brytfance roztopić 2 łyżki masła i włożyć do niej przygotowanego kurczaka. Następnie polać go bulionem i piec przez min. 1,5h w 180°C. Kurczaka co pewien czas polewać wydzielającym się sokiem.
Gotowego kurczaka wyciągnąć z piekarnika i zawinąć na 15min. w folię aluminiową. Do sosu dodać pomału śmietankę i gotować aż zgęstnieje.

Smacznego!

Pokazałabym Wam jak dzieci zajadały się gotową potrawą, ale… jak we czwórkę rzuciły się na kurczaka to szybko nie było czego pokazywać. Czy trzeba lepszej rekomendacji?

Może Ci się również spodoba

16 komentarzy

  1. Anna M. pisze:

    Smakowicie to wyglada 🙂 lubimy go w swoim menu

  2. Jeszcze nigdy w życiu nie robiłam faszerowanego kurczaka! Rzuciłaś mi wyzwanie!

  3. Gretas pisze:

    Jak najbardziej sie zgadzam. Sama kiedy nie mam pomysłu na to co przygotować danego dnia na obiad, piekę kurczaka. Szczególnie, ze często kupuje całe kurczaki i mrożę.

    Robię zwykle kurczaka z podobnego przepisu jak ten, aczkolwiek z pewnymi modyfikacjami. Postaram się upiec w ten weekend dokładnie tak jak podalaś. Szczególnie, że bardzo apetycznie wyglada nie tylko kurczak, ale również podane do niego dodatki.

  4. Adrianna pisze:

    Kurczak wygląda na prawdę apetycznie. Ja póki co jestem na diecie i sięgam po niego wyłącznie w wersji duszonej lub gotowanej.

  5. AMN pisze:

    U mnie babcia robi najlepszego kurczaka <3

  6. Monika pisze:

    Faktycznie robi wrażenie 🙂 Zapisuję sobie przepis!

  7. Joanna pisze:

    Ale smakowicie wygląda. Uwielbiam tak przyrządzonego kurczaka. Najlepszy obiad.

  8. Wygląda bardzo apetycznie.

  9. Katsuumi pisze:

    Ja akurat jestem wegetarianka 🙂

  10. Sandra pisze:

    Ja akurat mięsa nie jem :p już 5 lat.

  11. Mi jakoś kurczaki ostatnio już obrzydły. Ale przepis fajny 🙂

  12. Ewka pisze:

    A po co zawija się kurczaka w folię? Nigdy tak nie robiłam 🤭

  13. Lilianna pisze:

    Widzę, że kurczak jest ostatnio na topie. Twoje danie wygląda naprawdę smacznie, mniam

  14. Justyna pisze:

    Bardzo fajne i szybkie danie ja takie lubię najbardziej.

  15. Dyedblonde pisze:

    Uwielbiam takie dania ale narobiłaś mi ochotę

  16. fotografkaa pisze:

    Uwielbiam kurczaka 🙂 chętnie wypróbuje ten przepis bo wyglądają mega smakowicie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *