Racuszki z jabłkami lub bez – pychota!

Racuchy z jabłkami to specjalność babci, zawsze robi je w hurtowych ilościach, bo my mamy jakiś szósty zmysł i zawsze wtedy akurat jesteśmy gdzieś w okolicy…
Udało mi się namówić siostrę do dzielenia się przepisami i zdjęciami… Macie ochotę na racuszki z jabłkami… albo bez?


No to przejdźmy od razu do konkretów:


Składniki:

  •  2 jajka
  •  1 ½ szklanki mąki
  •  ½ szklanki cukru pudru
  •  330 ml kefiru
  •  3-4 jabłka
  •  olej do smażenia
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Nie za dużą, ale też nie za małą, żeby się nam papka nie zrobiła.
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Żółtka ubić z cukrem pudrem następnie dodać przesianą mąkę oraz kefir. Wszystko razem delikatnie zmiksować. Na końcu dodać ubite białko oraz jabłka i delikatnie wymieszać. 


Smażyć na oleju formując łyżką na patelni małe placuszki. (czasami tylko lekko smaruję patelnie tłuszczem, ale w tej wersji bez oleju nie rosną za bardzo)

Podawać oprószone cukrem pudrem.


Mój syn je uwielbia, choć ja nie dodaję jabłek, bo nie lubię. 
Macie ochotę spróbować?
Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.