Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

Nie uwierzycie jak długo namawiałam moją siostrę by dołączyła do Poligonu – kiedy tworzyłyśmy bloga taki był plan, a potem wszystko się rozjechało. Ale jest, w końcu! Udało się! Gosia z Kurczę domowe wskakuje na Poligon i podrzuca genialne przepisy! Dziś wjeżdża pierwszy, ale pewnie raz w tygodniu pojawi się coś nowego. Dzisiaj zapiekanka makaronowa, ale zdradzę Wam, że najlepszy jest ten sos! Nie tylko do zapiekanki, może być do makarony bez zapiekania, albo do mięsa, jeśli ograniczymy się do samych pieczarek… Pychota!

Zapiekanka makaronowa – składniki:

  • 250g makaronu kokardki,
  • penne lub świderki
  • 1 filet z kurczaka (ok. 300g)
  • 250g pieczarek
  • ½ cebuli
  • 200ml śmietany 30%
  • ser żółty (ja używam edamskiego)
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, olej

Zapiekanka makaronowa – sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
Pieczarki obierać i pokroić w półplasterki.
Pokrojonego kurczaka usmażyć na patelni na odrobinie oleju. Gdy będzie gotowy, przełożyć go do miski.
Na tej samej patelni, na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pieczarki, posolić je i smażyć aż zmiękną. Do gotowych pieczarek wrzucić kurczaka a następnie mieszając, wlać pomału śmietanę. Pietruszkę poszatkować i dodać do sosu. Przyprawić solą i pieprzem jeśli trzeba.
Kurczaka z pieczarkami gotować delikatnie ok. 10minut, aż śmietana zgęstnieje.


Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron i wymieszać go z sosem. Posypać startym żółtym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!

Po inne przepisy zapraszam Was do kategorii: KULINARNIE

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Ewa Rogala pisze:

    Wygląda pysznie! Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *