Szybki i pyszny obiad? W dodatku uwielbiany przez dzieci? Zapiekanka makaronowa! Co najfajniejsze można każdego dnia robić z innych składników… bo i ziemniaczane, i makaronowe i ryżowe, a nawet z kaszą.
Zapiekanka makaronowa jest tak prosta do przygotowania, że poradziłoby sobie z tym nawet dziecko. Serio! No może pomijając wkładanie jej do pieca, ale samo przygotowanie to łatwizna. Właściwie najwięcej czasu zajmuje ugotowanie makaronu, bo już czas w piecu można skrócić – zależy ile dasz sera, jakiego i jaki stopień roztopienia lubisz 😉
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (wieprzowe lub mieszane)
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 300 g makaronu świderki
- 100g sera edamskiego lub goudy
- olej
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Po chwili dodać przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i mięso mielone.
Mięso przyprawić solą oraz pieprzem i usmażyć.
Do gotowego mięsa wlać passatę pomidorową, dodać przecier, bazylię, cukier, sól oraz pieprz.
Wymieszać porządnie sos i gotować na małym ogniu do połączenia składników.
Makaron ugotować, odcedzić i ⅓ przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na makaron wyłożyć mięso w sosie, następnie resztę ugotowanego makaronu.
Ser zetrzeć na tarce i posypać nim przygotowaną zapiekankę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut aż ser się roztopi.
Lubię zapiekankę makaronową, ale dodaje do niej kurczaka zamiast mięsa mielonego. Fajna jest taka też warzywna
Taką zapiekankę często robi moja mama . Mega pyszna jest 🙂
Świetny pomysł na obiad! Bardzo lubię dania tego typu, bo są szybkie w przygotowaniu, a w dodatku bardzo smaczne 🙂
To jest kolejne danie, które wygląda apetycznie. Mniam muszę także skusić się na nie..
Kolejny fajny przepis na zapiekankę . Super
uwielbiam zapiekanki a tę dosyć często lubię, bo mąż i córka uwielbiają wariacje z mięsem mielonym 🙂
Takie zapiekanki to lubię najbardziej omnom
Może zrobię na dzisiejszy obiad. Szczególnie, ze wszystkie składniki mam w domu, jak i zapiekanka nie wygląda na zbytnio trudną w przygotowaniu. W ostatnim czasie wybieram głównie takie proste przepisy obiadowe, nie mam ochoty i w sumie nie mam również czasu na stanie w garach oraz gotowanie skomplikowanych przepisów.
Zastanawiam się też nad kupieniem sobie nowego naczynia do zapiekania. Jak sprawdza Ci się naczynie ceramiczne? Dobrze czy jednak bywa problematyczne? Mam szklane i nie jestem z niego w sumie zadowolona.