Ewka gotuje i dziś serwuje muffiny czekoladowe :)

Dziś u mnie w kuchni unosi się zapach czekolady… Czekolady i… babeczek! 

Testowałam blachę do muffinek – wcześniej te słodkości robiłam w silikonowych foremkach. I nie było źle, tylko ustawianie ich na blasze od piekarnika było dość męczące zwłaszcza, że starałam się piec je na „kratce”, żeby równo piekły się z dołu i z góry. A czasami nalałam za dużo ciasta i ono „kipiało”, spadało na dno piekarnika i przypalało się.

Dziś pora na blachę do muffinek. Trzeba tylko wyłożyć na papilotkami – no i super! 
Jakiś czas temu kupiłam synowi krem czekoladowo-orzechowy, jednak nie spotkał się on z zachwytem i tak leżał w szafce i leżał. Postanowiłam się go pozbyć (żeby mnie nie kusił!). Wybór padł na babeczki. Przepis całkiem prosty, a krem czekoladowy możecie zastąpić kostką czekolady czy jakimś owocem. 
                         

Składniki :

  • 100ml oleju
  • 200ml mleka
  • 2 jajka
  • 350 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier – dałam około pół szklanki ale wybór należy do Was
  • krem czekoladowy – po łyżce do każdej muffinki

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. W drugiej misce miksujemy jajka z resztą płynnych składników. I teraz zasada robienia babeczek – mokre składniki dodajemy do suchych. Miksujemy krótko – im dłużej tym ciasto będzie „cięższe”. 
Do formy wkładamy papilotki i nalewamy do około 1/3 wysokości ciasto, nakładamy łyżkę kremu czekoladowego. Ja postanowiłam dodać też banana – nie umieszczam go w przepisie, bo to taka moja fanaberia – na krem wlewamy ciasto tak, aby papilotka była wypełniona do 3/4 wysokości (pamiętajcie, że babeczki wyrosną i nie chcemy, żeby wypłynęły poza swoje miejsce). 
Tak przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego do  180° piekarnika i pieczemy 20-25 minut. 
                     
Całkiem proste, prawda? 
Muffinki możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą. 
Mam nadzieję, że nie zasłodziłam Was 😉
Smacznego i do zobaczenia w sobotę! 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.