Niedziela, wiadomo, na słodko…
Dziś równie szybkie jak pyszne muffiny!Uwielbiam je za ich możliwości – słodkie, słone, z warzywami, z owocami, z bitą śmietaną lub kremem! Pychota!I łatwe, bo nawet mi wychodzą…
Czego potrzebujecie?
- 1 szklankę mleka
- 1 szklankę cukru
- 1 szklankę oleju
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Można dodać banany, wtedy są słodsze i takie bardziej wilgotne…

Właściwie nie ma żadnej filozofii, bo po prostu wszystkie składniki mieszamy w misce – chociaż mąkę warto przesiać. Jeśli macie ochotę dodać banany to należy je pokroić w kosteczkę, mniejszą lub większą – wedle uznania – i na koniec dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
Napełnione foremki wkładamy do pieca na około 30 minut. Piec w temperaturze około 170 stopni.
Przy czym to zwykle zależy od pieca… u rodziców z termoobiegiem wystarczy 150 stopni.
Po prostu należy pilnować.
I pamiętać, że jeśli dodacie banany to wbijany patyczek będzie wilgotny!
SMACZNEGO!!
